Verchromen (zelf doen)

Het is mogelijk om de kleine voorwerpen (bv bouten en moeren) zelf te verchromen.

Benodigdheden: een glazen pot, azijn, een blokje zuiver chroom en een spanningsbron voor nodig. De spanningsbron moet 12 tot 20 volt gelijkstroom leveren. Er kan daarvoor dus ook een (auto-) accu gebruikt worden.

Een mogelijke werkwijze is:

Bij het op deze wijze verchromen worden de chroommoleculen door de stroom van het blokje naar het te verchromen werkstuk getransporteerd. In plaats van een blokje zuiver chroom kun je ook een oud verchroomd voorwerp gebruiken. Als dat groter is dan het te verchromen voorwerp heb je voldoende chroom om dit proces te laten werken.

Denk er aan dat het te verchromen oppervlak echt helemaal schoon moet zijn en vrij in de azijn moet hangen. Op elke plek waar nog vuil zit zal de chroom niet hechten. De hoogglans ontstaat niet automatisch. Daarvoor zal er nog driftig gepolijst moeten worden. In het echt worden te verchromen werkstukken eerst verkoperd. Dat gaat op dezelfde wijze. Uiteraard heb je dan een blok zuiver koper nodig.

Bron: www.rustbuster.nl

Het uitvoeren van bovenstaande werkwijze is geheel op eigen risico. De maker van deze site kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele negatieve gevolgen of mislukkingen die voortvloeien uit bovenstaande werkwijze.

(terug)